ÇİFTÇİLERE AYÇİÇEĞİ TOHUMU DAĞITILDI
Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya'nın katılımıyla Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce 'Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi' kapsamında 120 çiftçiye 4 Bin dekar alanda üretim yapılmak için toplam 1 Milyon 146 Bin TL bütçeli ayçiçeği tohumu dağıtıldı.

ÇİFTÇİLERE AYÇİÇEĞİ TOHUMU DAĞITILDI

Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya'nın katılımıyla Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce 'Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi' kapsamında 120 çiftçiye 4 Bin dekar alanda üretim yapılmak için toplam 1 Milyon 146 Bin TL bütçeli ayçiçeği tohumu dağıtıldı.

Törende çiftçileri temsilen konuşma yapan Altınova ilçesinden Çiftçi Hikmet Türker; “Çalışmak ve üretmek bıkmadan, usanmadan, yorulmadan üretmektir. İşte biz çiftçileri en güzel ifade eden kelimeler bunlar. Bizler ülkemizin en cömert topraklarında yaşıyoruz, üretmeye devam ediyoruz. Siz devlet büyüklerimizin katkısı ve desteğiyle üretiyoruz. Son dört yılda bize projelerde çok güzel destekler oldu. Bu destekler kapsamında yerli tohum üretimine destek verildi. Geçen yıl yerli tohumu denedik ve iyi bir verim aldık. Bu yıl da devam etmek istiyoruz. Projeye destek veren Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı'ya, Bitkisel Üretim Genel Müdürümüz Sayın Uğur Erdem'e, Sayın Valimiz Dr. Hülya Kaya'ya, İl Özel idaremize ve Tarım Müdürlüğümüze tüm çiftçiler adına çok teşekkür ediyorum" dedi.

PARILDAR: "BU SENE 4 BİN DEKAR DESTEKLİ PROJE UYGULUYORUZ"

Yalova İl Tarım ve Orman müdürü Suat Parıldar ise yapmış olduğu konuşmasında  “218 Bin 500 dekar tarım arazimiz var. 41 Bin 600 tarım parselimizin %72'si 5 dekar ve altındaki parsellerden oluşuyor. Bu durum bize proje üretirken birim alandan katma değeri yüksek ürünlere yönelmemiz gerektiği ve geliri yükseltecek özel projelere yönelmemiz gerektiği mesajını veriyor. Bizler de bu mesajla her yıl olduğu gibi projeler ürettik. Yerelde paydaşlarımızla, çiftçilerimizle analizler yapıyoruz ve bakanlığımıza sunuyoruz. Bakanlığımız desteğiyle birlikte tamamlayıcı unsur olarak Sayın Valimizin ve İl Genel Meclisi Başkanımızın liderliğinde yerel katkıyı projenin içerisine alıyoruz. Çiftçimizin katkısıyla projemizin yerel ayağını tamamlıyoruz. Yalova ilinde Yağlık Ayçiçeği Üretiminin Geliştirilmesi projemiz 2021 yılında 1500 dekarlık bir alanda başlayan, 2022 yılında 2 Bin dekara çıkan, 2023 yılında da 2500 dekara çıkan bir projemiz. Yani her yıl üzerine eklenen bir proje olarak sürdürülüyor. Şöyle bir veri paylaşmak istiyorum. 2020 yılı istatistiklerine göre Bin dokuz yüz dekar alanda ayçiçeği üretimi gerçekleştirdik. 2023 yılı istatistiklerine göre ise yaklaşık dört bin beş yüz dekar alanda ayçiçeği üretimini gerçekleştirdik. Bu yıl 4 Bin dekar Bakanlığımız ve Özel İdare destekli bir proje uyguluyoruz. Çiftçilerimizden gelen talebi birlikte değerlendirdiğimizde 7 Bin 500- 8 Bin dekar ekilişin gerçekleşeceğini öngörüyoruz." dedi

SOYGÜZEL: “BU PROJELER ORTAK KÜLTÜRLE NASIL BAŞARILI OLUNDUĞUNU GÖSTERİYOR"

İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel ise yapmış olduğu konuşmasında 'Bu projeler bizim yüz akımı projelerimiz' dedi. Soygüzel konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Yalova İl Genel Meclisi olarak ilimizde tarımsal üretimi arttırmayı, çiftçilerimizin tarımsal gelirini arttırmayı hedefliyoruz. Bu projeler yerel işbirliğiyle, ortak kültürle nasıl başarılı olunduğunu bize gösteriyor. Çalışınca oluyor mottosunu projemizde görmüş olduk. Üç yılda ilimizdeki ayçiçeği üretimini dört kat arttırmış olduk. Bu çok önemli bir husus. Bizim dışımızda diğer illerde de üretim alanlarını arttırabilirsek ülkemizde ayçiçeği üretiminde kendine yeterlilik oranında yüzde 100'ün üzerine çıkabilecek demektir. Bu başarının ortaya konmasında aldığımız kararlarla destek olan il genel meclisi üyelerimize, Sayın Valimize, Tarım ve Orman İl Müdürümüze, İl Genel Sekreterimize ve emek veren tüm arkadaşlarımıza, tarlayı süren ve ürünü hasat eden siz üreticilerimize teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verdi

VALİ KAYA; “TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASINDAN DOLAYI BAKANIMIZA TEŞEKKÜR EDERİM"

Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya ise yapmış olduğu konuşmasında; “Çiftçimiz soğan ekerdi soğan fiyatları düşerdi, patates ekerdi patates fiyatları düşerdi. Ben de çiftçi çocuğuyum hep öyle olmuştur. Üretim hep fazla gelirdi. Burada Sayın Bakanımız İbrahim Yumaklı'ya çok teşekkür ediyorum. İlk defa bu dönemde tarımsal ürünün planlanması konusuna el atıldı. Yani ben bu sene ayçiçeği ekiyorum bu ürün para etmiyor, öbür sene başka ürün deniyorum, çiftçimiz enflasyona ezildi konusu ortadan kalkıyor. Bu problem köyden şehre göçe de sebebiyet veriyordu. Bu konudan dolayı sayın bakanımıza müteşekkirim. Gerçek bir planlamayla çiftçimizin cebine para girecek. Bu verilmiş olan tohum desteği o zaman daha önemli olacak. Bizler istiyoruz ki sabahtan akşama kadar tarlada emek veren çiftçilerimiz bu emeğinin karşılığını alsınlar. Yalova'da köyde yaşayan insanımız başka bir yere gitmeden gelirini elde etsin, mutlu mesut yaşasın, evlatlarına yetebilsin istiyoruz. Yerli tohum desteği de çok önemli bir konu. Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde çok ciddi bir tohum üretimi var, asılsız söylemlerin de en güzel cevabını çiftçilerimiz yerli tohuma ulaşarak görüyor. Bu konuda çok büyük bir ilerleme kaydettik. İl Özel İdaresi olarak bu tür projeleri destekliyoruz. Vatandaşı ezen enflasyonu böyle yeneceğiz. Arada aracılar olmadan böylelikle emeğimizin karşılığını alacağız. En büyük katkıyı siz çiftçilerimiz sunuyorsunuz. Gereksiz ilaç ve su kullanmamanız konusunda desteğinizi rica ediyoruz. Sizin için her projeye destek olacağıma söz veriyorum. İl Müdürümüz ve ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum" dedi.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)